Nadat zandgeel begin deze eeuw erkend werd bij het Friese hoen werd het redelijk stil rond een mogelijke erkenning van een nieuwe kleur. Parelgrijs en parelgrijs koekoek sneuvelden nog wel in de jaarvergadering, maar verder was er tot nu toe nooit echt een kleur die kans maakte op erkenning. Tot heden!
Gisteren is er namelijk vrijwel unaniem door de leden van de FHC besloten dat het erkenningstraject van de Ivoor- en Isabelgepelden ingezet kan worden (mits de kwaliteit dat in beide geslachten toelaat). Een prachtige ontwikkeling en beloning voor het werk van Ane Visser die al jaren aan het perfectioneren van deze kleuren werkt.
We zagen al bijzonder fraaie hennen voorbij komen die hoopvol stemmen voor een mogelijke erkenning. In de komende tijd zullen we op de site wat meer vertellen over deze nieuwe kleuren.

Twee andere belangrijke punten uit de vergadering van gisteren waren de Europese shows voor Friese hoenders en Nederlandse rassen die respectievelijk dit jaar en volgend jaar plaats gaan vinden. De eerste, en voor ons als liefhebbers van het Friese hoen, belangrijkste zal dit jaar in Sneek zijn bij de Waterpoortshow met de Duitse zustervereniging van de FHC. Fok dus op tijd kuikens om kans te maken op een Europees Kampioenschap en stuur massaal in, wij houden u op Fryskehinnen.frl uiteraard hiervan op de hoogte.
De tweede Europese show zal in 2017 bij de Oneto in Enschede worden gehouden, deze show zal zich speciaal op de Nederlandse hoenderrassen richten. Een prachtig initiatief waar we de Friese hoenders en krielen zeker kunnen promoten.

Ivoorpel v.o.